Publiek, Veiligheid en Juridische zaken

Speerpunten

Coalitieakkoord

Veiligheid vormt de basis voor een leefbare samenleving. Voorkomen is beter dan genezen. Daar waar sprake is van ernstige overlast, is een stevige integrale aanpak nodig vanuit de gemeente. In dit verband krijgen de problematiek op het Zuideinde (kern Volendam tussen de Haven en het Marinapark) en in de omgeving van basisschool De Piramide (kern Edam) prioriteit. Hierbij wordt ingezet op de combinatie van preventie en repressie. Zichtbaarheid en de feedback op meldingen zijn daarbij belangrijke elementen bij zowel de preventie als de subjectieve veiligheidsbeleving. Naast investeren in de relatie met de bewoners en bedrijven in buurten en wijken en de zichtbare inzet met o.a. drugshonden in het uitgaansgebied in Volendam wordt waar mogelijk onder meer gedacht aan de inzet van mobiel cameratoezicht als instrument.

Nadere toelichting

Een veilige samenleving vraagt om een actieve betrokkenheid van inwoners. En om ruimte voor burgerinitiatieven, die bijdragen aan het gevoel van veiligheid. Het veiligheidsdomein bevindt zich door deze combinatie van burgerparticipatie en overheidsparticipatie in een transitiefase. Waarin het gemeentebestuur, de gemeentelijke organisatie en de inwoners samen verantwoordelijk zijn voor het creëren van een prettige en veilige woon- en leefomgeving . Met onze veiligheidsbenadering willen we de veerkracht van inwoners vergroten. Door te bevorderen dat inwoners bewust zijn van veiligheidsrisico’s én van preventieve maatregelen, die ze zelf kunnen nemen.

Doelen en ambities

Vanuit de sectie Veiligheid geven we met diverse activiteiten, thema's en projecten inhoud aan het coalitieakkoord. Met onze aanpak voor de openbare orde en veiligheid leggen we de basis voor een leefbare samenleving. Hierbij hanteren we het uitgangspunt: voorkomen is beter dan genezen. De uitvoering kenmerkt zich door een gedegen voorbereiding, een integrale benadering in samenwerking met onze partners en voldoende participatiemogelijkheden voor inwoners. We kijken en handelen vanuit een breder perspectief. En gaan niet alleen uit van regels en techniek, maar ook van de maatschappelijke vraag. Dit om duurzame effecten voor de toekomst te kunnen genereren. Toezicht en handhaving vormen hierbij vaak onmisbare randvoorwaarden.

Wat wilden we daarvoor doen

In de uitvoering van ons beleid ligt de focus vooral op de invulling van de volgende thema’s, activiteiten en projecten:

  • Actieprogramma Integrale Veiligheid:
    - Inzet boa’s
    - Aanpak ondermijning
    - Aanpak jeugd
    - Vuurwerkoverlast
    - Publieksveiligheid tijdens evenementen
    - Programma LEF
    - Buurtbemiddeling
  • Regionale samenwerking:
    - Zorg- en Veiligheidshuis en TopX
    - ‘Allen voor één’ (Zorg & Veiligheid)
    - CTER, RIEC, Samen Veilig
  • Handhavingsprogramma Openbare ruimte.
  • Jongerenwerk.
  • Veiligheid op het open water.
  • Brandweerkazernes.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Door het coronavirus waren we genoodzaakt om meer dan de helft van de capaciteit binnen de sectie Veiligheid te besteden aan corona-gerelateerde activiteiten. Daarnaast konden diverse geplande activiteiten geen doorgang vinden door het verbod op samenkomsten.

De behaalde resultaten binnen het actieprogramma Integrale Veiligheid zijn:

Inzet boa's

Voor de boa’s was 2020 een bijzonder jaar. Ze waren belast met de handhaving van de coronamaatregelen en kregen hierdoor soms wekelijks extra en/of nieuwe taken. We hebben ervoor gekozen om vooral te werken vanuit preventie door communicatie en het geven van waarschuwingen. Waar echt nodig hebben we boetes uitgedeeld en bestuurlijke maatregelen toegepast. De reguliere werkzaamheden van de boa’s zijn aangepast naar de mogelijkheden. Begin 2021 heeft de gemeenteraad een rapportage ontvangen over de resultaten van de boa’s.

Aanpak ondermijning

Eind februari 2020 hebben we een integrale controle uitgevoerd op het bedrijventerrein in Edam. We hebben veertig panden bezocht en hierbij verschillende overtredingen geconstateerd en indien nodig panden gesloten. Hierbij is onder andere aangetroffen een in werking zijnde hennepplantage, illegale bewoning en een bedrijf dat was ingericht als bar. Een integrale controle voor het bedrijventerrein in Oosthuizen stond in de planning. Deze kon door de coronamaatregelen niet plaatsvinden. Door het verbod op samenkomsten kon het Regionaal Platform Criminaliteitspreventie (RPC) geen publieksbijeenkomsten organiseren. Ook de geplande bijeenkomst voor ondernemers over ‘ondermijning’ kon niet doorgaan.

Aanpak jeugd

Samen met bewoners en ketenpartners hebben we de overlast door jeugd aangepakt, zoals die zich in bijvoorbeeld het Middengebied en Singelwijk manifesteerde. Tijdens bewonersavonden konden bewoners hun verhaal doen en suggesties aandragen. Vervolgens hebben we verschillende interventies gepleegd. Waaronder gesprekken met jongeren en hun ouders en het opleggen van boetes en groepsverboden. Een aantal jongeren kreeg een intensieve begeleiding via de TopX-aanpak en het Zorg- en Veiligheidshuis. Deze gecombineerde aanpak van zorg, preventie en repressie heeft gezorgd voor een maximaal effect. Meer hierover kunt u lezen in het jaarverslag Handhaving 2020.
Eind 2020 is de samenwerking met zorg- en veiligheidspartners versterkt om te komen tot een gerichte aanpak van overlast gevende jeugd. Die aanpak zetten we voort in 2021. Deze zullen we op basis van ervaringen bijstellen en verbeteren.

Vuurwerkoverlast

Met name de laatste drie dagen van het jaar hebben we vol ingezet op de aanpak van vuurwerkoverlast. Onder meer door toezicht te houden op bekende vuurwerklocaties. En door rond de jaarwisseling bij de Piramide preventief beveiligers in te zetten. Hierdoor vonden hier rond de jaarwisseling geen noemenswaardige incidenten plaats. In het Middengebied was sprake van ernstige vuurwerkoverlast waardoor we de ME moesten inzetten.

Publieksveiligheid tijdens evenementen

Door de coronamaatregelen konden er afgelopen jaar geen evenementen plaatsvinden. Hierdoor was er geen inzet nodig op dit terrein.

Programma LEF

Binnen het programma LEF stond de handhaving dit jaar in het teken van de para-commerciële instellingen. Op evenementen en bij sportclubs zouden controles op leeftijd en met een narcoticahond plaatsvinden. Omdat er door de coronamaatregelen geen activiteiten konden plaatsvinden, zijn deze controles niet uitgevoerd.

Buurtbemiddeling

In 2020 is buurtbemiddeling voortgezet vanuit ‘Beter Buren’. Het aantal casussen was drie keer hoger dan vooraf ingeschat waardoor de uitgaven in 2020 zijn toegenomen. Steeds meer mensen weten de weg te vinden. Hieruit blijkt dat de drempel om buurtbemiddeling in te schakelen laag is. Buurtbemiddeling voorkomt dat ruzies uit de hand lopen waardoor politie en justitie buiten het conflict blijven. In 2021 gaan we Buurtbemiddeling evalueren.

De behaalde resultaten vanuit de regionale samenwerking zijn:

Zorg- en Veiligheidshuis en TopX

We hebben vijf casussen ondergebracht bij het Zorg- en Veiligheidshuis en zeven bij TopX. Eind 2020 waren hier nog maar twee casussen van over.

In 2020 is gestart met de inhoudelijke doorontwikkeling van het Zorg- en Veiligheidshuis Zaanstreek-Waterland (ZVH) en de aansluiting bij lokale zorgpartijen en maatschappelijk dienstverleners. De doorontwikkeling bestaat uit twee onderdelen: de inhoudelijke op de convenanttaken en de organisatorische. In november is besloten dat de personele managementtaken worden ondergebracht bij een van de deelnemende gemeenten. De burgemeester van Edam-Volendam blijft inhoudelijk portefeuillehouder voor het ZVH. De bestuurlijke verantwoordelijkheid ligt bij het in 2020 gevormde Bestuurlijk Overleg Zorg en Veiligheid.

‘Allen voor één’ (Zorg & Veiligheid)

In 2020 is het programma ‘Allen voor Eén’ overgegaan van projectsturing naar een reguliere lijnsturing met een regionaal bestuurlijk- en ambtelijk overleg. De samenwerking tussen Veilig Thuis en zorgpartijen en maatschappelijke dienstverleners (zowel overheidsdiensten als de welzijnssector) krijgt steeds meer vorm en onderlinge afstemming. Het project Geweld Hoort Nergens Thuis geeft op het gebied van preventie trainingen aan professionals en inwoners om huiselijk geweld eerder te herkennen. De inzet van ervaringsdeskundigen draagt bij aan het in contact komen met de doelgroep. Op het gebied van personen met onbegrepen gedrag ontstaat steeds meer samenwerking tussen de veiligheid- en zorgpartners. Hierdoor kan de keten van acute zorg beter functioneren.

CTER, RIEC, Samen Veilig

  • Het CTER heeft afgelopen jaar via webinars geadviseerd over thema’s als polarisatie.
  • Vanuit de gemeente en politie zijn er geen casussen bij het RIEC ondergebracht. Dit is deels toe te schrijven aan corona.
  • Het Meerjarenbeleidsplan Veiligheid (IMV) wordt uitgevoerd door het samenwerkingsverband Noord-Holland Samen Veilig. De uitwerking van het IMV in projecten moet nog plaatsvinden.

Handhavingsprogramma openbare ruimte

Team Handhaving heeft afgelopen jaar ingezet op een informatiegestuurde en integrale handhaving. De handhaving van coronamaatregelen heeft hierbij prioriteit gekregen. De resultaten zijn via kwartaalrapportages en een jaarrapportage kenbaar gemaakt aan het college en de gemeenteraad.

Jongerenwerk

De terugkoppeling van jongerenwerk is in verband met het budget besproken in de gemeenteraad. Tussen handhaving en jongerenwerk is een nauwe samenwerking. Er is veel werk verricht in coronatijd. De raad is hierover separaat geïnformeerd.

Veiligheid op het open water

De dienstverleningsovereenkomst met Reddingsstation Warder is voortgezet. Hierbij zijn de financiële afspraken tussen de gemeente en Reddingsstation Warder gehonoreerd.

Brandweerkazerne Kwadijk

In 2020 hebben we via een aanbesteding de architect geselecteerd en is een ontwerp gemaakt. Op 28 januari 2021 is het bijbehorende krediet vastgesteld door de gemeenteraad. Hierdoor kan de bouw van start gaan. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Brandweerkazerne Edam

Het parkeerterrein naast de bibliotheek is door het college aangewezen als locatie voor de tijdelijke brandweerpost Edam . Op 18 februari 2021 is het bijbehorende krediet vastgesteld door de gemeenteraad. Onder de voorwaarde dat er binnen een termijn van vijf jaar na dit besluit - behoudens overmacht - een definitieve brandweerkazerne wordt gerealiseerd. Zodat de tijdelijke kazerne kan worden afgebroken. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 10:21:04 met de export van 05/28/2021 14:45:12