Coalitieakkoord
Duurzaamheid is een belangrijke prioriteit en dit staat centraal in de duurzaamheidsagenda.
Door uitvoering van de duurzaamheidsagenda gaat de gemeente haar voorbeeldrol invulling geven door de openbare verlichting te verduurzamen, maar ook verduurzamen van maatschappelijk en gemeentelijk vastgoed waaronder buurthuizen, scholen, bibliotheken, sporthallen, zwembad, ambtelijke huisvesting, et cetera.
Inmiddels is ook het besluit genomen om nieuwbouw gasloos uit te voeren uitgaande van bijna energie neutrale gebouwen (BENG) tot ‘0-energie op de meter’ als uitgangspunt te (laten) hanteren. Ook initiatieven vanuit het bedrijfsleven worden in dat kader gestimuleerd.
Voor windmolens is in onze gemeente geen plaats. Het belang van een open horizon en toerisme wegen in dit verband zwaarder.
Door duurzaamheid structureel op te nemen in de Meerjaren Onderhoudsplanning (MOP) van gemeentelijk vastgoed kan de gemeente Edam-Volendam kansen benutten om duurzaamheid op een kostendekkende manier mee te nemen bij het reguliere onderhoud .
Nadere toelichting
De duurzaamheidsagenda is eind 2017 vastgesteld. Met het nieuwe Klimaatakkoord krijgt duurzaamheid ook landelijk een belangrijke rol. Momenteel onderzoeken we de energietransitie van de bestaande omgeving. Deze vormt een wezenlijk onderdeel van onze nog op te stellen omgevingsvisie.
Doelen en ambities
- Een bijdrage leveren aan een beter milieu.
- Lagere energiekosten van gemeentelijk vastgoed.
- Invulling geven aan de voorbeeldfunctie van de overheid.
- Verduurzaming, reductie CO2-uitstoot en energiebesparing door inwoners, bedrijven en de gemeente zelf.
Wat wilden we daarvoor doen
- Realiseren project openbare verlichting om te zetten naar ledverlichting (dit valt onder Programma 4).
- Opstellen duurzaamheidsplan gemeentelijk vastgoed (dit valt onder Programma 6).
- Uitvoeren duurzaamheidsagenda.
- Duurzaamheid sterk laten meewegen bij alle ontwikkelingen en beleidsnotities. De energietransitie vormgeven. Dit houdt in opstellen/ontwikkelen Regionale Energie Strategie (RES), Transitie Visie Warmte (TVW) en wijk uitvoeringsplannen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
Duurzaamheid
Duurzaamheid heeft in 2020 in het teken gestaan van de uitvoering van de duurzaamheidsagenda 2018-2022 en de energietransitie. De verschuiving van de prioriteiten naar de energietransitie en de coronamaatregelen hebben ertoe geleid dat de uitvoering van de duurzaamheidsagenda onder druk is komen te staan. Er is veel aandacht besteed aan duurzaam bouwen. Onder meer door het faciliteren en ondersteunen van initiatieven, verstrekken van informatie, collectieve inkoop van zonnepanelen en vouchers (beiden via Winst Uit Je Woning). Ook het vertrek van de beleidsmedewerker duurzaamheid per 1 mei 2020 heeft gevolgen gehad voor de uitvoering van de duurzaamheidsagenda. De ontstane vacature is per 1 december 2020 weer opgevuld.
Regionale Energiestrategie (RES)
Voor de energietransitie is het eerste concept van de Regionale Energie Strategie (RES) opgeleverd en voor wensen en bedenkingen voorgelegd aan de gemeenteraad. Als vervolg hierop wordt er nu gewerkt aan de RES 1.0 en wordt het participatietraject opgestart. De Transitievisie Warmte (TVW) is vastgesteld.