Ruimtelijke Ontwikkeling

Speerpunten

Coalitieakkoord

De invoering van de Omgevingswet maakt geen deel uit van het coalitieakkoord, maar sluit daar wel op aan als het gaat om de doelstelling van een verbeterde dienstverlening en het meer betrekken van de burgers bij de inrichting  van de ruimtelijke omgeving.

Nadere toelichting

Voor de invoering van de Omgevingswet is door de gemeenteraad een ambitie van vernieuwing vastgesteld. De komende jaren werken we volop aan het verwezenlijken van die ambitie. Om die reden is voor de jaren 2019, 2020 en 2021 een bedrag van in totaal € 1 mln. opgenomen in de begroting. De taakstelling daarbij is enerzijds de realisatie van een digitaal toegankelijk systeem van vergunningverlening en regels voor de burgers. Het zogenaamde Digitaal Stelsel Omgevingswet. Daarnaast is een belangrijke doelstelling om de ruimtelijke ontwikkelingen meer integraal te maken. Door de scope van het beleid te verbreden en door belanghebbenden en partners hierbij te betrekken. Dat vraagt om meer participatie in het ruimtelijk proces.

Doelen en ambities

  • Per 1 januari 2021 moet het digitale loket beschikbaar zijn voor onze burgers.
  • Er is ervaring opgedaan met een integrale benadering van ruimtelijke plannen.
  • Er ligt een Omgevingsvisie voor de Gemeente Edam-Volendam .

Wat wilden we daarvoor doen

Een projectorganisatie is verantwoordelijk voor de uitwerking van de doelstellingen. Daarnaast zijn bestuurlijke keuzes noodzakelijk.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Op 1 april 2020 heeft het Rijk besloten om de inwerkingtreding van de Omgevingswet met één jaar uit te stellen. Dit heeft invloed gehad op de planning van de uit te voeren werkzaamheden en op de hiervoor geraamde budgetten.

Nieuw VTH-zaaksysteem
Het afgelopen jaar hebben we onder andere het nieuwe VTH-zaaksysteem (Squit2020) geïmplementeerd. Dit bevindt zich momenteel in de testfase en gaat naar verwachting begin 2021 live. We hebben een inventarisatie gemaakt van de bruidsschat. Op basis van het document ‘Koers op digitale dienstverlening’ hebben we een uitvoeringsagenda dienstverlening voor de fysieke leefomgeving opgesteld.

Omgevingsvisie
Voor het instrument omgevingsvisie is een tussenrapportage opgesteld. Hierin hebben we de rode draad en de uitwerkingsdilemma’s van het participatieproces in beeld gebracht. Dit document is ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd. Eind 2020 zijn we samen met een ruimtelijk adviesbureau begonnen met de implementatie van de Omgevingswet. Vanaf december 2020 zetten we de eerste stappen met het opstellen van het omgevingsplan.

Voorbereiden op Omgevingswet
Ondanks de coronamaatregelen zijn er diverse trainingen gevolgd. Waar mogelijk fysiek, maar vaak ook digitaal in de vorm van webinars. De gemeenteraad heeft diverse keren informatie ontvangen over de ontwikkelingen rondom het thema Omgevingswet. Zo is er bijvoorbeeld een thema-presentatie georganiseerd: “van ambitie naar uitvoering” gepresenteerd door Sarah Ros (VNG). En is het Ambitiedocument Omgevingswet uitgewerkt waarmee we de gemeenteraad een vooruitblik hebben gegeven op de gemeentelijke dienstverlening onder de Omgevingswet in het jaar 2023.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 10:21:04 met de export van 05/28/2021 14:45:12