Ruimtelijke Ontwikkeling

Speerpunten

Coalitieakkoord

  • In bestemmingsplannen meer rekening houden met wenselijke toekomstige ontwikkelingen.
  • Met de herontwikkeling van de Maria Goretti locatie streven naar een kwaliteitsverbetering van de leefomgeving in het centrum van Volendam.
  • Het Europaplein ontwikkelen tot een belangrijker, levendig onderdeel van het centrum van Volendam.
  • De Lange Weeren wordt gezien als de ruimtelijke afronding van Volendam.
  • Korsnäss is een belangrijke woningbouwontwikkeling voor Edam.
  • Het  Tase-terrein in Volendam moet worden ontwikkeld, rekening houdend met de omgeving.

Nadere toelichting

Verschillende gebiedsontwikkelingen en het ruimtelijk instrumentarium dat hieraan ten grondslag ligt zijn als ambitie opgenomen. Deze zijn van hoge maatschappelijke waarde. Deze speerpunten worden als project uitgevoerd om te sturen op een adequate uitvoering.

Doelen en ambities

Flexibilisering en deregulering
In onze bestemmingsplannen gaan we meer rekening houden met wenselijke toekomstige ontwikkelingen (gebruik en bebouwing). We zorgen voor meer ruimte voor maatwerk zodat afwijkingen en lange procedures minder nodig zullen zijn. Onze ambities op het gebied van dienstverlening en organisatieontwikkeling zullen mede worden vormgegeven vanuit de implementatie van de Omgevingswet.

Herontwikkeling Maria Goretti
Het project Maria Goretti is aangewezen als één van de majeure projecten. Het gaat om het ontwikkelen van een grotere en veilige turnaccommodatie en om de herontwikkeling van de locatie voor woningbouw. Om deze ontwikkeling mogelijk te maken moeten de huidige gebruikers (Stichting Turnpromotie Edam-Volendam (STEV) en Club- en Buurthuiswerk (CBW)) elders worden gehuisvest.

Herontwikkelingen voormalig Kornäss-terrein
We faciliteren het initiatief van V.O.F. Baandervesting om in overleg te gaan met de lokale bewoners en verenigingen via de klankbordgroep.

De Lange Weeren
De ontwikkeling van deze grootschalige uitleglocatie verloopt via een continu ontwikkelingsproces, waarbij afstemming plaatsvindt met het Rijk en de Provincie. We werken aan het proces voor een bestemmingsplan met een verbrede reikwijdte, gerelateerd aan de Omgevingswet.

Herontwikkeling Tase-terrein
Voor de herontwikkeling van het voormalig Tase-terrein is onderzoek nodig naar mogelijke invullingen en oplossingen voor verkeersknelpunten. Dit moet resulteren in een visie- en planvorming voor het voormalig Tase-terrein en omgeving.

Wat wilden we daarvoor doen

Flexibilisering en deregulering
We stellen onze omgevingsvisie op als basis voor het nieuwe ruimtelijk instrumentarium. Daarnaast werken we aan de voorbereiding voor het omgevingsplan. Dit betekent: de verordeningen met betrekking tot de fysieke leefomgeving integraal tot één verordening verwerken. De kennis en systemen gereed maken voor de nieuwe digitale standaarden voor publicatie. En de basis op orde brengen door de actualiteiten te verwerken in de huidige bestemmingsplannen.

Herontwikkeling Maria Goretti

Voor dit project wordt gewerkt aan het aangaan van de anterieure (verkoop)overeenkomst en het starten van de bestemmingsplanprocedure.

Europaplein en omgeving
Op deze centrale plek in Volendam is het onze ambitie om levendigheid en de juiste kwaliteit mogelijk te maken door maatwerk te leveren met het ruimtelijk instrumentarium.

Herontwikkelingen voormalig Kornäss-terrein
De bestemmingsplanprocedure zal worden gestart. Het is onze ambitie om deze met overeenstemming van de belanghebbenden af te ronden in 2020.

De Lange Weeren
Gesprekken voortzetten om de samenwerking te optimaliseren tussen ontwikkelaar, provincie en gemeente. En vormgeving van de basis voor het bestemmingsplan zodat gestaag voortgang kan worden gemaakt.

Herontwikkeling Tase-terrein
De stedenbouwkundige visie zal de basis vormen voor dit gebied. Vervolgens kunnen hier meerdere projecten worden uitgevoerd om van deze locatie een toekomstig hoogtepunt van de kern Volendam te kunnen maken.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

De ruimtelijke projecten zijn onder te verdelen aan de hand van de rol die de gemeente heeft.

Realisatie van sportaccommodaties/scholen/maatschappelijke voorzieningen/nieuwe openbare ruimte
Hierin heeft de gemeente de regie.

Flexibilisering en deregulering
Hiervoor wordt verwezen naar het speerpunt 'Omgevingswet'.

Bouwspeelplaats
De aanleg van de bouwspeelplaats is gestart en loopt op schema. De planning is dat deze halverwege het tweede kwartaal in 2021 klaar is voor gebruik. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Nieuwbouw Vincentiusschool
De bouw van de school is gestart en loopt op schema. De planning is dat de school na de zomervakantie 2021 in gebruik kan worden genomen. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Nieuwbouw Meester Hayeschool Beets
In 2020 is de ontwerpfase gestart en heeft participatie plaatsgevonden over het schetsontwerp. Helaas bleek het voorlopig ontwerp niet binnen het gestelde budget te passen. Hierdoor moet het schoolbestuur opnieuw naar het ontwerp kijken en loopt de planning uit. De verwachting is dat begin 2022 de bouw kan starten. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Gymsportcentrum
De bouw van het gymsportcentrum is gestart en loopt op schema. De planning is dat het gymsportcentrum  november 2021 in gebruik kan worden genomen. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Kindcentrum
In 2020 is het investeringskrediet voor de bouw van het kindcentrum en de bovengelegen woningen vrijgegeven door de gemeenteraad. De aanbesteding heeft plaatsgevonden. De verwachting is dat in de tweede helft van 2021 gestart kan worden met de bouw. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Aanpak Singelwijk en Middengebied
In 2020 hebben diverse partijen hun commitment uitgesproken om gezamenlijk langlopende problemen in de
Singelwijk aan te pakken. Een extern bureau stelt hiervoor een plan van aanpak op en geeft ons aan wat nodig
is voor een goede, integrale aanpak. De verwachting is dat we hier in de loop van 2021 inzicht in hebben.

In 2020 hebben er een aantal incidenten plaats gevonden in de gemeente Edam-Volendam, met als hotspot het Middengebied. Dit heeft geresulteerd in een nauwe samenwerking op het gebied van Zorg en Veiligheid. Het jongerenwerk is hier een belangrijke schakel in geweest om de overlastgevende groep in beeld te brengen. Via verschillende bewonersbijeenkomsten zijn belanghebbenden in beeld gebracht en op de hoogte gehouden. Zichtbare resultaten om de problematiek aan te pakken zijn o.a. het weghalen van bankjes op de overlastplek, het plaatsen van een lichtunit in de nachtelijke uren, het neerzetten van een container om de jeugd een hangplek te geven en 31 gedragsaanwijzingen, die door de burgemeester aan jeugdige opgelegd zijn. De Boa’s hebben 2107 gerichte controles jeugd uitgevoerd in 2020. Ook zijn er minder zichtbare werkzaamheden geweest. Zo zijn er 8 top-X casussen behandeld, 5 zorg- en Veiligheidshuis aanmeldingen gedaan en zijn we met een intensief project bezig geweest om jongeren en ouders zo vroeg mogelijk te benaderen bij overlast. Samen met veiligheid zijn er al meer dan 100 brieven verstuurd richting ouders om aandacht te vragen voor het gedrag van de jeugdigen en om de juiste hulpverlening aan te bieden. Zorg en Veiligheid binnen de gemeente zorgt voor verbinding en heeft als visie om voor het probleem te komen.

Parkeerterrein Singelweg
In 2020 is het nieuwe parkeerterrein aan de Singelweg opgeleverd. Dit parkeerterrein is bedoeld voor hoofdzakelijk toeristen en bezoekers van het centrum van Edam. Ook bewoners van het centrum van Edam met een tweede of derde auto kunnen hier parkeren. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Brandweerkazerne Kwadijk
In 2020 is via een aanbesteding de architect geselecteerd en is een ontwerp gemaakt. Het bijbehorende krediet is in januari 2021 door de gemeenteraad vastgesteld. De bouw kan in 2021 starten. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Tijdelijke brandweer Edam
Het parkeerterrein naast de bibliotheek is door het college aangewezen als locatie voor de tijdelijke brandweerpost Edam . Het bijbehorend krediet is in februari 2021 door de gemeenteraad vastgesteld. De tijdelijke loods kan in 2021 geplaatst worden. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Meekoppelkansen
We hebben de ambities van scenario 3+ uit het keuzedocument verder uitgewerkt. De verwachting is dat de gemeenteraad in het tweede kwartaal van 2021 kan besluiten over de kaders en financiën. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Scheepswerf Botter
Het bestemmingsplan is onherroepelijk en het ontwerp is vervolmaakt. Het investeringskrediet is in februari door de gemeenteraad vastgesteld. Halverwege 2021 kan de bouw starten. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Derde ontsluitingsweg
In 2020 zijn alle gronden die nodig waren voor het aanleggen van de Derde ontsluitingsweg in eigendom van de gemeente gekomen. Het bestemmingsplan is onherroepelijk, het investeringskrediet is vastgesteld en de aanbestedingsprocedure is opgestart. In 2021 start de uitvoering!
In het voorjaar van 2021 starten we al met het beplanten van een deel van het groenplan. Dit project maakt deel uit van het programma Projecten. Hierover ontvangt de gemeenteraad drie keer per jaar een rapportage.

Europaplein en omgeving

In 2019 is het project Europaplein afgerond.

Herontwikkeling Tase-terrein

De stedenbouwkundige visie voor het voormalig Tase-terrein is nog niet tot afronding gekomen in 2020.


Realisatie van ruimtelijke initiatieven (van derden)
Hierin heeft de gemeente een faciliterende rol. De ontwikkelaar is de trekker.

Korsnäss
Het bestemmingsplan is onherroepelijk en de omgevingsvergunning is aangevraagd. De ontwikkelaar is gestart met het bouwrijp maken van de locatie. Eind 2021 start de bouw van de woningen.

Lange Weeren
In 2020 is een succesvol MGA proces in gang gezet. De ontwikkelaar heeft een visie opgesteld. De ontwikkelaar werkt deze in samenwerking met de Provincie Noord-Holland en de gemeente uit naar een ontwikkelingskader.

Cultureel Centrum
In 2020 is het planproces opgestart om tot de ontwikkeling van de locatie te komen. De koop- en anterieure overeenkomst is gesloten. De ontwikkelaar is bezig het ontwerp te vervolmaken waarbij de omgeving wordt betrokken. De verwachting is dat medio 2022 met de bouw van de woningen gestart kan worden.

Kraaiennest
In 2020 is het planproces om tot de ontwikkeling van de locatie te komen opgestart. De koop- en anterieure overeenkomst is gesloten. De gemeenteraad heeft de grondexploitatie vastgesteld. De ontwikkelaar heeft het ontwerp afgerond en de aanvraag omgevingsvergunning en een nieuw bestemmingsplan ingediend voor een gecoördineerde besluitvorming door de gemeente. De verwachting is dat augustus 2021 met de bouw van de woningen gestart kan worden.

Botterschool
In 2020 is het planproces om tot de ontwikkeling van de locatie te komen opgestart. De ontwikkelaar is bezig het ontwerp te vervolmaken waarbij de omgeving wordt betrokken. De koop- en anterieure overeenkomsten hebben de instemming van het college. De verwachting is dat juni 2022 met de bouw van de woningen gestart kan worden.

Hoogstraat
Het ontwerp van de locatie is gereed. Het ontwerp bestemmingsplan voor de nieuwe ontwikkeling is door het college vrijgegeven voor inspraak. De verwachting is dat in het tweede kwartaal van 2022 met de bouw van de woningen gestart kan worden.

Maria Goretti
Het project bestaat uit het ontwikkelen van de locatie naar circa 71 sociale huur woningen, waarvan zestien zorgwoningen. De contractonderhandelingen liepen in 2020 door.

Voormalige Seinpaal

De gemeenteraad heeft de grondexploitatie vastgesteld. De ontwikkelaar heeft het ontwerp afgerond en de aanvraag omgevingsvergunning en een nieuw bestemmingsplan ingediend voor een gecoördineerde besluitvorming door de gemeente. De verwachting is dat rond de zomer van 2021 met de bouw van de woningen gestart kan worden.

Deze pagina is gebouwd op 05/31/2021 10:21:04 met de export van 05/28/2021 14:45:12