Gebeurtenissen na balansdatum
Eind 2019 is in China een nieuw virus opgekomen, het coronavirus. Maatregelen van landelijke overheden zijn onvoldoende geweest om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vanaf begin maart 2020 zijn de extreme gevolgen van de Corona-crisis ook in Nederland voelbaar en kondigt het kabinet stapsgewijs steeds intensievere maatregelen aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De extreme economische en maatschappelijke gevolgen zijn op mondiaal niveau van dusdanig niveau, dat de uitbraak inmiddels heeft geleid tot een wereldwijde crisis.
Deze crisis duurt inmiddels een jaar en het is nog niet te voorzien hoe dit zich in de verdere toekomst gaat ontwikkelen. Het is zeker dat bepaalde inkomsten zullen teruglopen ten opzichte van de begroting, maar de omvang is onzeker en het is ook onduidelijk in hoeverre deze terugloop wordt gecompenseerd door het Rijk. De omvang van de financiële effecten wordt waar mogelijk periodiek geraamd en bijgesteld in de zomernota, winternota en begroting voor 2021. Inkomsten categorieën waar de impact met name voelbaar zal zijn, zijn toeristenbelastingen, watertoeristenbelasting, parkeeropbrengsten, verhuur sportaccommodaties en dividendopbrengsten. Ook wordt voor een aantal zaken een kostenstijging verwacht. Hierbij kan gedacht worden aan hogere kosten van uitkeringen en de hieraan gerelateerde noodzakelijke extra ambtelijke inzet en hogere bijdragen aan exploitatietekorten van onder andere het zwembad.
De gemeente heeft subsidie aangevraagd bij de Vervoersregio Amsterdam voor een financiële bijdrage in de kosten voor de uitvoering van de 3e ontsluitingsweg. In de vergadering van 11 maart 2021 van het dagelijks bestuur van de Vervoersregio is een bedrag van € 4,9 mln. subsidie aan de gemeente toegekend.